COVID-19 aanpassingen zomer 2020

BERGSPORT ANNO 2020.

Door het Covid-19 virus zijn we onszelf verplicht om extra normen en protocollen uit te werken om de bergsport een veilig verloop te geven.
De aanpassingen vallen best mee en zorgen dat alle programma's kunnen doorgaan als voorzien
Samen veilig met respect voor de nieuwe normen
Uitzonderlijke toestanden vragen uitzonderlijke oplossingen.

 

HET NIEUWE NORMAAL ! 

  • Social distancing wordt de nieuwe norm bij het voortbewegen en daar waar het niet mogelijk is een gepaste afstand te bewaren zal het dragen van een mondmasker soelaas kunnen brengen.
  • Regelmatig handen wassen met de zelf meegebrachte handgel wordt een nieuwe gewoonte. 
  • Hutten herbergen bergsporters op een aangepaste manier (lagere bezettingsgraad, meerdere shiften om te eten, ...) zodat iedereen in zo veilig mogelijke omstandigheden kan genieten van de rust na de inspanning.
  • Elke bergsporter wordt gevraagd mee te werken aan dit ambitieuze plan om ervoor te zorgen dat alle actoren de zomerperiode probleemloos doorkomen. 

JOUW ENGAGEMENT

Je gezondheidsfiche

Het Syndicat National des Guides de montagne, onze franse beroepsvereniging van berggidsen, vraagt haar leden om deelnemers een gezondheidsfiche te laten invullen. Doel van het verzamelen van de gevraagde informatie :
   - alle actoren van de bergsport (klanten, berggidsen, personeel van hutten, kabelbanen, treintjes, ...) op een zo veilig mogelijke manier betrekken bij de bergsport.
   - snel kunnen reageren wanneer er toch gevallen van besmetting voorkomen. Alle betrokkenen (andere deelnemers, hutten, ...) kunnen zo snel ingelicht worden om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Het is een lovend initiatief waar wij graag aan meewerken. Wij hopen van jullie hetzelfde.
Wij vragen ALLE DEELNEMERS deze "Gezondheidsfiche" af te drukken en ingevuld en ondertekend mee te brengen naar het programma. Je berggids zal de fiche bij de start van het programma in ontvangst nemen. Opgelet, de fiche vul je uiteraard niet nu onmiddellijk in maar net voor je programma begint.  

Ondertekening van een individueel engagementscharter.

We zijn het ondertussen al gewoon. Willen wij deze speciale periode zorgeloos doorkomen dan moet iedereen meewerken aan de maatregelen die toelaten dat het Coronavirus zoveel mogelijk teruggedrongen wordt en dat we weer kunnen doen wat we graag doen, zij het in een aangepaste vorm.
Met de ondertekening van het charter wil de Franse staat en de bergsportfederatie die de Franse hutten uitbaat, hun tijdelijke bewoners mobiliseren om mee te werken en mee te helpen aan een veilig verloop van de bergsport door het respecteren van de voorzorgsmaatregelen die door de hutverantwoordelijke zijn uitgewerkt. Het is in ons aller voordeel en we gaan ervan uit dat iedereen er zich ook zal naar schikken. Wat van ons gevraagd wordt zijn we ondertussen gewoon en samen met het gebruik van enkele extra items in de rugzak kunnen we het werk vervolledigen. 
Deelnemers die overnachten in Franse hutten vragen wij het "Individueel engagementscharter" af te drukken en ondertekend mee te brengen naar het programma. 

TIJDENS DE ACTIVITEIT

Veel zal er tijdens de activiteiten niet veranderen. We zullen wel aandachtiger zijn voor de minimale afstand.
Wanneer we omwille van de veiligheid - bijvoorbeeld voor het beveiligen van bepaalde passages -, de gepaste afstand niet kunnen bewaren vragen wij om een mondmasker of dergelijke te gebruiken. Aangezien je voor het aanbrengen van een mondmasker al snel twee handen nodig hebt, stellen we als alternatief een buff voor. Die zit constant om je nek en kan je met één beweging snel aanbrengen en verwijderen. We raden iedereen uitdrukkelijk aan dit item te voorzien.
Verder maakt iedereen in de loop van het programma uitsluitend gebruik van eigen technische materialen (zowel huur materialen, eigen materialen, zonnecreme, ...). Zorg dat je een kleine busje handgel in handbereik hebt (kleine busjes van 50/100ml).

OVERNACHTEN IN BERGHUTTEN

Om het overnachten in de berghutten op een veilige manier te laten verlopen, hebben hutten een eigen protocol opgesteld. Elke hut is immers anders. Toch zijn enkele algemene maatregelen in alle hutten van kracht.
   - Iedereen krijgt een matras en meestal een deken. Over het ter beschikking stellen van dekens hebben we de laatste weken veel onduidelijkheid gezien. Hutten die de laatste weken van het skitoerseizoen al open waren (Zwitserland) en een echte slaapzak vroegen vermelden nu een lakenzak. Op dit moment vinden wij in alle hutten die we zelf aandoen slechts twee hutten in de Vanoise die een dunne slaapzak verplichten omdat ze geen dekens geven. Alle andere hutten houden het voorlopig bij een lakenzak. De hutten gaan nu pas openen voor het zomerseizoen. We verwachten hier en daar nog wel wat aanpassingen. Google voor je vertrek dus even even naar de website van de hutten die je aanloopt. Zo ben je zeker. Anderzijds is één nachtje moeten doorbrengen met alleen je lakenzak zeker niet problematisch. Meestal is het erg warm in de slaapruimtes. Met wat meer extra kleren aan + je jas die je over je lakenzak legt zou je ruim moeten toekomen. De gezonde buitenlucht die je heel de dag kan inademen zal samen met de gedane inspanningen wel de rest op zich nemen. 
   - Afhankelijk van de hut krijg je eventueel een hoofdkussen maar dan wordt verwacht dat je dit zelf veilig kan gebruiken.
   - Deze zomer zullen crocks of soortgelijke sloffen niet voorhanden zijn. Wil je niet de hele tijd in je bergschoenen (buiten de hut) of op je kousen (binnen) rondlopen, breng dan zelf een paar huttensloffen mee.
   - Voor we de hut binnengaan is handen wassen de nieuwe regel. Daarvoor neem je de eigen handgel mee.
   - Uiteraard neemt ook iedereen eigen handdoek en zeep mee.

Iedereen die in een hut wenst te overnachten voorziet zelf in :
   - mondmasker(s) - VERPLICHT en graag een buff of soortgelijk voor tijdens de activiteit
   - desinfecterende handgel - VERPLICHT
   - minimaal een lakenzak of lichte slaapdons - VERPLICHT
   - kussensloop (60x60cm) - VERPLICHT
   - handdoekje en zeep
   - dunne latex handschoenen - VERPLICHT IN VEEL HUTTEN
   - plastiek vuilzak voor het meenemen van eigen afval
   - crocks of dergelijke. Niet verplicht maar aan te raden. Heel lichte slofjes zoals je die soms krijgt in hotels of teenslippers of flip flops kunnen goed dienst doen. Alles is OK als het maar weinig weegt. 

Het "oude normale" IEDERE HUTGEBRUIKER NEEMT ZIJN EIGEN AFVAL TERUG NAAR DE VALLEI, doet terug zijn intrede. Het is eigenlijk nooit de bedoeling geweest om eigen afval in de hut achter te laten maar het werd de laatste jaren wel oogluikend toegestaan. Het afvoeren van afval naar de vallei brengt immers hoge helikopterkosten met zich mee. Niet om financiële maar wel om hygiënische reden (verwerking van het afval) verwacht men dit jaar dat iedereen zijn eigen afval terug mee naar het dal neemt. Voorzie dus zo weinig mogelijk verpakking aub

HUURMATERIAAL EN TECHNISCHE MATERIALEN

De materialen die je via onze Namaste service huurt worden gedesinfecteerd.
Iedere deelnemer zal strikt alleen eigen materialen gebruiken. Daarvoor is het nuttig om een zak te voorzien waarop je in de hut deze materialen kan stockeren. Zo gebeuren er geen verwisselingen, ook niet binnen onze eigen groep.

Speciaal stijgijzers. Tot voor de Corona crisis kregen alle deelnemers die bij ons stijgijzers huurden ook een stevige beschermhoes. Andere items en de rugzak werden zo beschermd tegen de punten van de stijgijzers. Deze zomer zullen deze hoezen om hygiënische redenen niet verdeeld worden. We raden deelnemers die stijgijzers huren aan om zelf een bescherming te voorzien (bvb oude handdoek of dergelijke).

TIJDENS EN NA JE PROGRAMMA

Wanneer je tijdens of na het programma toch de symptomen van Covid-19 zou ondervinden, verwittig dan onmiddellijk Namaste Mountainguides en de berggids die je programma heeft begeleid. Jouw berggids weet best waar je geweest bent en kan snel de eerste stappen zetten. Wij volgen het dan verder op. We kunnen zo snel iedereen verwittigen waarmee je in het programma zat, maar ook de hutverantwoordelijke en andere eventuele betrokkenen. Uiteraard gebeurt dit met respect voor je eigen privacy, niemand heeft een boodschap wie het virus toch per ongeluk heeft opgelopen, wel aan de boodschap dat hij of zij zich best ook eens laat testen. Namaste Mountainguides en je berggids staan borg voor het respect van je privacy maar willen ook graag zoveel mogelijk mensen behoeden van erger

BELANGRIJK

Druk nu je persoonlijke gezondheidsfiche en individueel engagementscharter af en steek ze al bij je reisspullen. Zo kan je ze niet vergeten. 
Het eerste is noodzakelijk voor je deelname aan een Namaste Mountainguides programma, het tweede om te mogen overnachten in de hutten (Frankrijk).