Jan Vanhees

Bergsport als passie

Tijdens zijn studies van Licentiaat (nu Master) in de Lichamelijke Opvoeding aan de KULeuven, komt Jan Vanhees in contact met meerdere buitensporten. Met rotsklimmen, alpinisme en skiën klikt het onmiddellijk. Na zijn universitaire studies start hij samen met een collega de buitensportorganisatie BUITENBEEN. Het is een goede leerschool op gebied van organisatie, begeleiding en management. Hij verdiept zich verder in verschillende bergsportdisciplines en organiseert zijn leven totaal in functie van de bergsport.
In 1994 wordt hij samen met zijn vrouw Lut Vivijs, toegelaten tot de GROUPE DE HAUTE MONTAGNE, de internationale vereniging van klimmers van hoog niveau. Tot op dit moment zijn slechts enkele Belgen hierin opgenomen. Hun, op dat moment al, indrukwekkende palmares was hiervoor de noodzakelijke toegangspoort. Zijn ruime alpine ervaring reflecteert zich in een uitgebreide lijst van technisch moeilijke en geëngageerde beklimmingen in de Alpen. Expeditie-ervaring bouwt hij op bij vele expedities in verschillende werelddelen. Zowel extreme hoogte in de Himalaya (+ 8000m), hoge technische moeilijkheden in sneeuw- ijs en rotsklimmen en skiën op extreme hoogte komen hierin aan bod.
In 2000 is Jan initiatiefnemer van de tentoonstelling “Een eeuw Bergsport in België”. Samen met de toenmalige Belgische Alpenclub, de Natuurvrienden Bergstijgers en berggidsenbureau Namaste, wordt op 120 panelen de rijke Belgische bergsportgeschiedenis aan het publiek getoond. Op de Adventure Affair beurs in Gent kent zij een groot succes en bij de nieuwe Klim- en Bergsport Federatie enkele jaren later, wordt zij het paradepaardje van de eerste stagebeurs. Ook Wallonië heeft interesse en brengt bijkomende aanvullingen aan langs Franstalige zijde. Op de viering van 125 jaar Belgische Alpenclub – Club Alpin Belge, vormt de huidige en erg volledige tentoonstelling, een belangrijk onderdeel van de festiviteiten.

Bergsport als gepassioneerde professional

De intense opleiding tot berggids volgt hij in Chamonix aan de gerenommeerde Ecole Nationale de Ski et d’Alpinisme (ENSA). Na meerdere jaren opleiding wordt hij de eerste internationaal erkende UIAGM berggids in Vlaanderen. Hij richt Berggidsenbureau Namaste op en maakt vanaf dat moment van zijn passie ook zijn beroep. Naast zijn verantwoordelijke functie van manager en hoofdgids in zijn eigen berggidsenbureau gaf hij gedurende zowat 30 jaar les aan de Faculteit voor Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KULeuven waar hij het specialisatievak Outdoor doceerde. Verder zetelde hij in de denkcel bergsport van de Vlaamse Trainersschool die zich bezig houdt met het ontwikkelen en organiseren van opleidingscursussen voor toekomstige lesgevers in de verschillende takken van de bergsport. Hij was er ook gespecialiseerd lesgever.

Berggidsenbureau Namaste 1991 -> vandaag

Met berggidsenbureau Namaste heeft Jan Vanhees, de professioneel begeleide bergsport voor het eerst op de Belgische kaart gebracht. Wat mensen uit de Alpenlanden normaal vonden, was in het kleine Vlaanderen not done. Het beroep van berggids was nauwelijks bekend en onder begeleiding van een berggids naar de bergen trekken zat op dat moment niet echt in de denksfeer. Alpinisme was weggelegd voor enkele illustere risk seekers met hoog testosterongehalte.
Het was baanbrekend werk om, tegen de stroom in, Vlaanderen kennis te laten maken met het fenomeen berggids en mensen vertrouwd te maken met de gedachte dat bergsport niet alleen weggelegd is voor de doorgedreven amateursporter.
Na 30 jaar werking kunnen we fier zijn op deze evolutie en vooral op het feit dat wij meerdere duizenden geïnteresseerden op een veilige manier in contact mochten brengen met de immense schoonheid van de bergen en de uitdagende, avontuurlijke activiteiten die je er kan beoefenen.
Bergsport is er nu voor iedereen.