Fysieke voorbereiding

In de bergen heb je vooral een goede algemene uithouding en sterke been- en buikspieren nodig.
Uithouding betekent dat je gemiddelde inspanningen gedurende meerdere uren kan volhouden. Dit betekent 6 tot 8 uur voor de meeste programma's en tot 10-12 uren in het geval van de beklimming van de Mont Blanc. Daarnaast geeft het aantal hoogtemeters die je per dag in positieve en negatieve zin overbrugt, een degelijke indicatie van de fysieke inspanning die voor je programma verwacht wordt. Je vindt deze laatste informatie op het dag aan dag schema van het programma.
De combinatie van vooral fietsen of mountainbiken (training beenspieren, kuiten en buikspieren) en hardlopen ontwikkeling van ademhaling en bloedsomloop) geeft je goede trainingsresultaten. Wil je dit zelf doen dan kan dit uiteraard. Je kan dan best wat op de hoogte zijn van soorten trainingen, trainingsintensiteiten, hartslagmeting, ...
Voor het mountainbiken kunnen we je snel op weg zetten. Op de website van Bikers.be vinden jullie op zowat alle weekenddagen fietstoertochten die overal georganiseerd worden, dit zowel in Vlaanderen, Nederland als Wallonië.
Voor het zelf samenstellen van uw fietstocht (gewone fiets of koersfiets) kan je terecht op de site van de fietsknooppuntenen en de site van de fietsnetwerken.

Begeleiding en fitnesscentrum

Het succes en het welslagen van uw bergvakantie hangen sterk samen met een goede conditie. Een goed opgebouwde training is voor iedereen sterk aan te raden. Hierbij kan een degelijk fitnesscentrum je zeker helpen. Hoe werkt het? In een eerste fase (eerste contact) wordt je fysieke conditie getest. Hierna kunnen de fitnessspecialisten zich een goed beeld vormen van de punten waaraan je best zal werken en zal je een aangepast trainingsprogramma krijgen dat je specifiek kan voorbereiden op bergtochten en beklimmingen.

Wanneer begin ik eraan?

Voor een volledig trainingsschema reken je minimaal op drie tot vier maanden. Zijn de bergen totaal onbekend terrein, reken dan eerder op 6 maanden voorbereiding zodat je rustig kan opbouwen. In fitnesscentra word je persoonlijk gevolgd en word je trainingsschema aangepast aan je fysieke voorgeschiedenis, aan je bestaande trainingen (bvb. lopen, fietsen, andere sportbeoefening) en aan de tekorten ten opzichte van bepaalde fysieke criteria. Je bent er in handen van professionele begeleiders wat belangrijk is voor een goed verloop van je training. Wij raden je aan om contact te zoeken met een centrum in je buurt. Vermeld de doelstelling van je training (zie boven) en vraag een trainingsschema dat beantwoord aan - algemene uithouding en conditie - nadrukkelijke spiertraining van je bovenbeenspieren en je buikspieren.

Speciaal

Sinds kort werkt men in de trainingswereld met trainingen onder verminderde zuurstof. Nogal wat topsporters maken gebruik van deze manier van trainen die efficiënter blijkt te zijn. Wil je er meer over weten dan verwijzen wij graag naar een artikel op onze blog. Wij wensen je veel trainingsgenot.