Reserveren van berghutten - zomer 2019

Reserveren van berghutten - zomer 2019

Gouter hut en Tête Rousse

Het mag gezegd, het reserveren van de hutten op de normaalroute van de Mont Blanc was dit jaar de moeilijkste opdracht ooit in 29 jaar werking van Namaste Mountainguides.
Het is een nooit gezien spektakel geworden van lijsten opmaken en herwerken, telkens opnieuw bij de neus genomen worden door nieuwe procedures en strategische oplossingen zoeken in functie van een volgende reservatieronde, onze gidsen, medewerkers en zelfs enkele deelnemers aan het werk zetten en hen hun kostbare tijd laten opofferen (dit gebeurde nooit in het verleden, tenzij ze erg laat inschreven), zeldzame successen oogsten en opnieuw plannen naar een volgende ronde en vooral telkens opnieuw tevreden zijn met de magere buit en er hoopvol tegenaan gaan in een volgende ronde. Opgeven komt niet snel voor in onze Namaste woordenschat maar deze keer scheelde het niet veel.
Eerlijk, het heeft ons heel wat DAGEN extra werk gekost om bijna alles rond te krijgen.
Deelnemers die op onze vraag geholpen hebben om plaatsen te bemachtigen zullen het getuigen. Niet dat zij onhandige computeramateurs zijn hoor. Ook zij waren goed voorbereid en wisten hoe alles best kon aangepakt worden maar de 'speciaal' ingestelde en onstabiel draaiende webpagina was ook hen te slim af. Net zoals wij het dikwijls zelf moesten ondergaan, moest ook hun moeite eraan geloven.
Kortom, een zinloze verspilling van tijd, geld  en moeite. Een hotel dat op deze basis begint zou zijn openingsmoment zelfs niet kunnen verzilveren wegens "geen klanten".

Ik weet het, het komt misschien hard over maar het moet ons van het hart, amateuristischer als dit kon echt niet en het mag gezegd, de FFCAM, de Franse bergsportfederatie die de hut uitbaat, is toe aan een stevige imago-opsmuk want zo kan het echt niet verder.
Hopelijk wordt er in de toekomst geluisterd naar positief ingestelde ideeën die de reservatie van deze hutten op een normale manier kan laten verlopen. Wij gaan ervan uit - nog altijd positief ingesteld - dat al deze problemen ongewild waren en de FFCAM met de bizarre inschrijvingsprocedures en een mank lopende website, andere doelstellingen beoogde  dan het voor schut plaatsen van klanten en hun belangrijke partners (berggidsen, gidsenbureau 's en touroperators).

Het goede nieuws is dat we zowat alle reservaties rond gekregen hebben en de weinige momenten die nog resten, lijken ons weinig problematisch. We blijven ervoor gaan via alle mogelijke paden die we kunnen bewandelen. 

Nid d'Aigle hut

In het communiqué dat men publiceerde op 21 maart, sprak men van een gezamenlijke website waarop de drie hutten zouden voorkomen. Ook deze doelstelling werd niet gehaald en misschien maar beter ook. Wellicht kunnen we daarmee binnenkort aan de slag en bij onvoorziene problemen zorgen wij voor een gepaste oplossing die geen nadelige gevolgen kan hebben op het verloop van jullie programma. Wordt vervolgd. 

Binnenkort krijg je als deelnemer van een Mont Blanc programma of als verantwoordelijke van een groepje Mont Blanc (maatwerk), een schrijven waarin we alles toelichten. Nog even geduld.

Hutten van de andere programma's

De meeste programma's kennen op dit moment hun volledige bezetting zodat we hiervoor binnenkort aan de slag kunnen. Het zijn 'normale' reservaties in hutten die niet zo snel volzet zijn en waar we nooit problemen mee ondervonden. Realistisch denkend zal het dit jaar ook wel loslopen. 

Wij wensen iedereen een goede fysieke voorbereiding toe en hopen jullie te ontmoeten op de infoavond.

Het Namaste Mountainguides team.