Mont Blanc 2019

Mont Blanc 2019

Mont Blanc beklimmen - Nieuw voor 2019

Zoals jullie wellicht al in de pers konden opvangen zullen er volgend jaar wat bijkomende reglementeringen zijn voor iedereen die de Mont Blanc beklimt via de Franse normaalroute.
Doel van de nieuwe reglementering
Vermijden dat klimmers die geen plaats reserveerden in de Gouter hut, toch naar boven gaan.
Zij blokkeren 's nacht de inkomhal van de hut en zorgen voor meer onveiligheid wanneer er problemen zouden zijn (bvb. evacuatie). 
Vorige reglementering (tem. het seizoen 2018)
1) Wil je in de Gouter hut kunnen overnachten, dan moet je voorafgaand plaatsen reserveren.
2) Personen die toch onverwachts moeten overnachten en geen slaapplaats hebben, betalen het volledige bedrag van een normale overnachting. 
NIEUW - Verplichte klimpermit voor 2019
Voor volgend zomerseizoen plant men een soort van permit. Die permit zou betalend zijn en zou alleen uitgeschreven worden aan diegenen die een reservatie hebben in de Gouter hut of de Tête Rousse hut. Een nieuwe reglementering zou deze permit dwingend maken. Controle door speciale bergpolitie wordt zo mogelijk. Alles in de voorwaardelijke vorm. Exacte werkwijze en toekomstige controle moeten nog degelijk doordacht en georganiseerd worden. Politiek gezien is men echter vastbesloten iets te doen aan de veiligheid op de berg. Hoeveel de permit zal kosten weten wij nog niet.
Wij blijven alles op de voet volgen en brengen jullie op de hoogte. 

Minder klimmers op de berg ?

Artikels in de pers spraken van een sterke inkrimping van het aantal mogelijke klimmers. Echter, zowel de Gouter hut als de Tête Rousse hut zullen, net als dit jaar, alle beschikbare plaatsen openstellen voor klimmers. Op dat gebied verandert er dus niets. Men denkt er wel aan om het kamperen aan de Tête Rousse hut te verbieden. Bijkomend zal men trachten te vermijden dat klimmers zonder reservering nog de berg opgaan.
Er zijn dus geen ingrijpende veranderingen dit in tegenstelling tot datgene wat dikwijls in de pers verscheen. Hopelijk kan de maatregel bijdragen aan meer veiligheid op de berg, daar is het ons vooral om te doen. 

Veranderingen voor klanten van Namaste Mountainguides.

Eigenlijk niet echt.
Namaste Mountainguides reserveert altijd de nodige plaatsen in de hut en stelt zich dus in orde met de regelgeving.
Misschien kunnen wij wel rekenen op meer veiligheid tijdens de klim. Dit jaar werd opgemerkt dat groepen klimmers die onaangekondigd toch in de Gouter hut overnachten, dikwijls op een totaal andere manier de berg beklimmen dan de veiligheidsnormen. 

Reservatie Gouter hut en Tête Rousse hut.
De reservatie van zowel de Gouter hut als de Tête Rousse hut blijft voor ons de grootste uitdaging. Het aantal plaatsen is beperkt en de manier van reserveren moeilijk. Reservaties voor de Gouter hut zijn alleen mogelijk op de website van de hut en kunnen slechts op 4 welbepaalde momenten gerealiseerd worden. Dit zijn momenten waarop alle professionele berggidsen trachten om de weinige beschikbare plaatsen te bemachtigen.
Vorig jaar lukte het ons om alle nodige plaatsen in de Gouter hut te boeken. We hopen voor 2019 op hetzelfde succes maar kunnen uiteraard niets garanderen. 

Nieuw voor klanten van Namaste Mountainguides voor 2019

Omdat het boeken van de Gouter hut zo moeilijk is zullen wij voor volgend jaar een aangepaste manier van reserveringen hanteren.
Ben jij als eerste ingeschreven, dan gaan wij ook als eerste op zoek naar jouw plaatsje in de hut. Alles volgens datum van inschrijving.
Hoe de inschrijvingen in de Tête Rousse hut zullen verlopen weten wij nog niet. Wanneer die soortgelijk verlopen dan hanteren we ook hiervoor hetzelfde principe. 

Snelle inschrijvers hebben dus meer kans dat alles vlekkeloos kan georganiseerd worden.