Mont Blanc beklimmen. Slapend acclimatiseren ? Wat gebeurt er met je fysieke conditie ?

Hoogteziekte en aanpassen aan de hoogte (acclimatiseren).
Wanneer je op grote hoogte geen of weinig last wil hebben van hoogteziekte moet je eerst aanpassen aan de hoogte. Iedereen kan aanpassen alleen neemt het bij de ene wat meer tijd in beslag dan bij de andere. Aanpassen is persoonsgebonden en is niet afhankelijk van je fysieke conditie.
Een degelijke en volledige acclimatisatie duurt 4 weken. 

Snelle aanpassingen van het lichaam.
De eerste dagen dat je lichaam blootgesteld wordt aan de hoogte zal het reageren met enkele aanpassingen:
- je ademhaling zal dieper worden
- je ademhaling zal sneller gaan
- je hartslag zal versnellen
- je hartslag zal sterker worden.
Het zijn allemaal middelen om uiteindelijk meer zuurstof, via je ademhaling en je bloedtransport, naar je hersenen en je spieren te sturen.
Daarnaast zullen ook enkele fysiologische aanpassingen gebeuren, zoals o.a. de aanmaak van extra rode bloedcellen, maar dat proces heeft wat meer tijd nodig. 

Mont Blanc beklimmingen en hoogteziekte.
Tijdens onze Mont Blanc programma's, slapen we eerst enkele nachten op hoogte in berghutten, alvorens de eigenlijke beklimming aan te vatten. Dat is voor de meeste deelnemers net genoeg om geen hoogteziekte te krijgen. Ben je erg gevoelig aan de hoogte, opteer dan best voor een wat langer durend Mont Blanc programma of breng vooraf wat nachtjes door in een berghut. Sommige berghutten zijn gemakkelijk bereikbaar via kabelbaan en/of een eenvoudig wandelpad. Wij brengen je hiervan graag op de hoogte.
Los van het aspect hoogteziekte heeft de hoogte echter ook effect op je spierarbeid. Dit negatief effect zal iedereen ondergaan.

Het effect van hoogte op spierarbeid en uithoudingsvermogen.
Neem als basis je uithoudingsvermogen na je trainingsperiode. We benoemen dat als 100% spiercapaciteit.
Ga je niet-geacclimatiseerd, plots naar 4000m dan zal, door de verminderde zuurstof, je 100% trainingscapaciteit gereduceerd worden tot slechts 65 à 75% (is persoonsgebonden). Dat is een sterk verlies aan spierarbeid. De beklimming van de Mont Blanc is fysiek immers een zware dobber (veel hoogtemeters op grote hoogte).
Een lichaam dat goed aangepast is, zal maximaal 80 tot 85% kunnen presteren van wat je kan op zeeniveau.
Tussen een aangepast en een niet aangepast lichaam is dus een verschil in spiercapaciteit van 10 tot 20%.  

Hoe het verschil zoveel mogelijk wegwerken.
Je kan de 10 tot 20% verschil in spiercapaciteit op twee manieren wegwerken:
- Je traint meer en harder zodat je kan starten met een veel grotere spiercapaciteit (in dit voorbeeld bvb. een spiercapaciteit van 115%). Laat je best hierbij begeleiden door gespecialiseerde trainers (cfr. personal trainers, trainers in fitnesscentra, …). Zij weten hoe je het meest efficient kan trainen. 
- Je past jezelf, voorafgaand aan je klimweek, goed aan aan de hoogte door te slapen in een hoogtetent.
- Slaap de week voor je Mont Blanc programma al wat nachten op hoogte. 

Opgelet: slapen in een hoogtetent wil zeker niet zeggen dat je niet meer moet trainen !
Slapen in een hoogtetent kan echter wel een deel van je trainingsarbeid overnemen wanneer je niet zoveel trainingstijd hebt. Je kan voor de beklimming echter niet zonder een degelijke basisconditie op zeeniveau.
Anderzijds zal het slapen in een hoogtetent er uiteraard altijd voor zorgen dat je beter aan de start komt, ook wanneer je goed getraind bent.

Wat is en hoogtetent.
Het is een lichte tent die je over je bed (soms matras) plaatst. In de tent wordt tijdens de nacht, zuurstofarme lucht geblazen die je slaapomgeving dus omtovert in de omstandigheden die je in een berghut zou hebben op hoogte. Die hoogte kan je regelen en laten mee-evolueren met je aanpassingsprogramma.
Wil je er meer over weten ga dan naar de website van onze partner ALTITUDEDREAM. Wil je degelijk aanpassen dan heb je hiervoor 4 weken nodig.

Interessante literatuur van onze partner AltitudeDream.
eBook " HOE BLIJF IK GEZOND IN DE HOOGTE
eBook " HOOGTETRAINING "