Zekeringsaparaten voor u getest

Zekeringsaparaten voor u getest

Korte historiek

Door de evolutie naar steeds dunnere klimtouwen zien fabrikanten de noodzaak in om ook de zekeringstoestellen te laten evolueren. We moesten inderdaad meer en meer vaststellen dat het steeds moeilijker werd om met de bestaande toestellen even veilig zekerwerk aan te bieden aan de voorklimmer. Bij Namaste Mountainguides geven we heel wat opleidingen. Daarnaast vraagt ook mijn lesopdracht aan FABER (sportfaculteit van de KU Leuven) erom bij te blijven met de laatste veiligheidsmogelijkheden om onze studenten zo optimaal mogelijk te kunnen voorbereiden op hun toekomstige taak als lesgever op klimmuren en binnen het sportklimmen. Enkele kleine voorvallen, gelukkig zonder blijvende schade, de aankoop van nieuwe touwen en onze blijvende zoektocht naar meer veiligheid bracht ons in contact met enkele nieuwe en/of minder bekende toestellen. We laten jullie graag meegenieten van onze ervaringen.

De Grigri

Wanneer in het begin van de jaren ’90 de Grigri op de markt kwam was iedereen snel overtuigd. Dit semi-zelfblokkerende toestel gaf duidelijk meer veiligheid bij het sportklimmen. Het kon vooral ook op momenten van minder oplettendheid van de zekeraar, meer veiligheid geven aan de voorklimmer. Ik weet het, onoplettendheid tijdens het zekeren hoort niet, maar we zijn nu eenmaal allemaal mensen en iets externs dat onze aandacht trekt zal ons dus ook snel afleiden van de belangrijke taak van het zekeren. Het probleem van het “statisch zekeren” werd snel weggewerkt door wat extra verplaatsing in te bouwen. Bleef nog één probleem over: het toestel werkt alleen met enkel touw. Daarnaast begonnen ook de alsmaar dunnere touwen hun invloed te hebben op de werking van het toestel. Voor het zekeren met dubbel touw - waarbij het bedienen van de twee touwen bij het afwisselend inpikken geen sinecure is wanneer je het degelijk wil doen - bleven we met problemen zitten. Temeer dat als extra moeilijkheid de touwen ook dunner werden en het remvermogen van de meeste toestellen ontoereikend werd. Ook moesten we bij het zekeren met dubbel touw nog altijd de semi-zelfblokkerende functie ontberen, die de grigri voorziet voor enkel touw. Laat het vooral deze functie zijn die de Grigri zo onmisbaar heeft gemaakt.

Click Up, Alpine Up en Mega Jul

De komst van de CLICK UP van Climbing Technology leidde het nieuwe tijdperk in. De ClickUp is een vergelijkbaar semi-zelfblokkerend toestel als de Grigri maar dan zonder mechanische elementen. Het is daarnaast goedkoper en werkt met touwen met een diameter tussen 8,9 en 10.5 mm. Snel daarna kwam de ALPINE UP op de markt die het gemis moest opvullen voor zekeren met dubbel touw. Het toestel combineert de mogelijkheden van de grigri (semi-zelfblokkerende werking bij het zekeren van de voorklimmer) maar dan ook voor dubbel touw en de al bestaande functie van de bestaande tubersystemen (dynamisch zekeren van de voorklimmer en zelfblokkerende functie bij het zekeren van de naklimmer). Het geeft als extra ook een functie die naar mijn weten bij slechts één toestel aanwezig was, namelijk een zelfblokkerende functie bij het afdalen in rappel wanneer je het touw zou lossen. Het toestel werkt zowel met dubbel touw (7.7 –tem 9 mm) en met enkel touw (8.9 tem 10.5 mm). Te mooi om waar te zijn dus. Bij zowat alle handelingen kan je opteren voor of de zelfblokkerende functie of de dynamische functie. Vorig jaar dan kwam de MEGA JUL (en de Micro Jul) op de markt die dezelfde functies heeft als de AlpineUp. De Mega Jul werd ontworpen voor enkel en dubbel touw van 7.8 tem 10.5 mm. De Micro Jul voor touwen van 6.9 tem 8.5 mm.

De ervaringen van mezelf en mijn studenten specialisatie klimmen bij elkaar gebracht.

De CLICK UP is een eenvoudig te gebruiken toestel met dezelfde functies als de Grigri 2, het is lichter dan de Grigri 2 en goedkoper. Daarnaast heeft de gebruiker meer voeling met de krachten die erop inspelen zodat het laten zakken van de klimmer op een meer gecontroleerde wijze verloopt bij beginnende zekeraars. Het bedienen van de kleine hendel van de Grigri durft in beginfase wel eens wat problemen en ongemakken geven. De MEGA JUL werkt feilloos op uitzondering van het afdalen met zelfblokkerende functie. Dit gaat erg stroef. Naar onze mening kan je het toestel beter niet in die functie gebruiken. De andere functies werken prima. Het toestel is verder vederlicht (65 gr). Beginnende zekeraars voelen er zich goed bij. Inhalen van het ene touw en uitgeven van het andere touw gebeurt gemakkelijker als bij de gekende tubersystemen en met een grotere veiligheidsmarge. Door de keuzemogelijkheid tussen zuiver dynamisch zekeren en zekeren met semi-automatische blokkage vraagt het iets meer tijd om het te leren gebruiken. De MEGA JUL behaalde in 2013 de ISPO AWARD voor beste outdoor product. Onze beginnende studenten gebruiken het graag omwille van zijn eenvoud. De ALPINE UP werkt naar mijn mening feilloos in al zijn functies. Het is wat zwaarder (175gr) en groter van vorm als de Mega Jul maar ook handig in gebruik zowel bij het zekeren als bij het afdalen. De zelfblokkerende functie tijdens het afdalen werkt perfect dit in tegenstelling tot de Mega Jul. Door zijn vele functies vraagt het toestel echter wat meer leertijd maar eenmaal je de werking door hebt ben je ook verkocht. De Alpine Up kreeg de IVe DESNIVEL AWARD mountain and outdoor gear (2012/13). Bij dit toestel waren het vooral de gevorderde klimmers die zich er goed mee voelden, wellicht door hun gevorderd inzicht en grotere vaardigheid met verschillende toestellen. Handig werken ? Met vrij dunne touwen moet je uiteraard zoals bij zowat alle toestellen wat meer opletten en dit is, zeker het geval met nieuwe touwen. Eenmaal het nieuw van het touw verdwenen is (na ongeveer een dag klimmen) werken de drie toestellen zeer goed. Opgelet wanneer de touwen nog dik zijn. Wanneer je de uiterste grens bereikt (meer dan 10 mm) beginnen de toestellen minder handig te zijn. Zowel de Click Up als de Alpine Up zijn hieraan nogal onderhevig. Veiligheid ? Net als bij de Grigri mag het zekeringstouw (touw dat uit het toestel komt en NIET naar de klimmer loopt) nooit losgelaten worden. Bij foutief gebruik van zowel de CLICK UP, de ALPINE UP en de MEGA JUL – bijvoorbeeld wanneer de zekeraar het touw bij een val naar boven blijft houden – zal de blokkering echter vertraging oplopen of totaal ontbreken wat minder het geval is bij de Grigri. Link naar de foto's