Mont Blanc vanuit een andere hoek bekeken

Mont Blanc vanuit een andere hoek bekeken

Reglementen, gewoontes, veiligheid.

Professionele begeleiding

Deze mag uitsluitend en bij wet alleen gebeuren door internationaal erkende UIAGM berggidsen.
​Eén berggids kan maximaal 2 klanten begeleiden op de technisch eenvoudigere routes en in normale omstandigheden.
​We zien ondertussen dat de laatste jaren de beklimming via de koningsroute soms problematisch wordt en dat de begeleidingsnorm in deze omstandigheden kan verminderd worden tot 1 klant per berggids.

Hutten

Het zal je niet vreemd zijn dat de berghutten langs de Franse normaalroute, de zogenaamd technisch eenvoudigste route, nogal wat volk aantrekken. De hut reserveren is dus geen sinecure. Anderzijds kan je niet naar boven zonder in een hut te slapen. Twee hutten komen in aanmerking. De Tête Rousse hut en de Gouter hut.

De Gouter hut

Vele jaren hebben "menselijk touwtrekken" en vriendjespolitiek (ja ja, ook te vinden in de bergsport) het klimaat verziekt tot de Franse bergsportfederatie, de eigenaar van de hut, onder druk van allerlei belangengroepen, enkele stappen in de goede richting heeft gezet.
Op dit moment worden voor verschillende groepen gebruikers (amateurklimmers, professionele berggidsen en reisorganisaties) data voorzien waarop reserveren omstreeks deze periode mogelijk is. Op zo'n moment wordt voor een bepaalde periode van de zomer een bepaald aantal bedden per dag vrijgegeven waarop kan ingeschreven worden.
Geloof mij, die plaatsen zijn op een mum van tijd weggekaapt. Gelukkig kan dit allemaal online (vroeger telefonisch). Het lijkt er nu echter wel wat eerlijker aan toe te gaan ook al kan je vragen stellen bij de opdeling van de gebruikers in groepen en de daaraan toegewezen aantal plaatsen in de hut.

Wat betreft reservaties door berggidsen hebben we voor de Gouter hut net de eerste reservaties achter de rug voor programma's die volzet waren en dient de tweede en laatste golf zich aan op MAANDAG 20 maart. Daarna zullen slechts nog maar hier en daar wat plaatsen over zijn of zal je moeten rekenen op annuleringen waarvoor je dan ook net op het goede moment voor je computer zit om ze te kunnen gebruiken. Je kansen om dan nog plaats te vinden worden dan bijna nihil.

Tête Rousse hut

Weer een ander verhaal. Ze is eigendom van dezelfde federatie maar heeft een totaal ander reserveringsregime.

Je merkt het, een hotel boeken is tegenwoordig heel wat gemakkelijker dan een berghut reserveren.

Veiligheid

Daar waar we vroeger op de meeste momenten zowel langs de koningsroute als de Franse normaalroute zonder noemenswaardige problemen naar de top konden klimmen is de laatste 10 tot 15 jaar wel wat veranderd. De momenten waar we bepaalde passages nemen zijn beperkter geworden en soms moeten we een beklimming langs een bepaalde kant afgelasten om langs de andere route naar boven te gaan. We hebben het als berggidsen nog vrij goed in de hand, zijn er erg bewust mee bezig en hopen alleen op het aanpassingsvermogen van onze klanten waarvoor we alles inzetten om hen hun kans op de top te gunnen.
​We hadden vroeger veel programma's waarbij we de koningsroute gebruikten. We hebben ondertussen heel wat programma's terug omgebouwd naar de normaalroute. Het nabije verleden leerde ons dat de slaagkansen gekeerd zijn en we meer mogelijkheden hebben om onze klanten langs de normaalroute naar de top te loodsen.

NU OF NOOIT VOOR 2017

WANNEER JE DEZE ZOMER (2017) NOG NAAR DE TOP WIL VIA DE FRANSE NORMAALROUTE, RADEN WIJ UITDRUKKELIJK AAN OM SNEL EEN BESLISSING TE NEMEN EN IN TE SCHRIJVEN.
Geen plaats in de berghut = geen beklimming.
​Berggidsen zijn er meestal genoeg. De berghut reserveren kan slechts op een klein aantal momenten en de laatste komt er snel aan (20 maart).
Zeg niet dat je het niet wist.

Mont Blanc programma's die via de Franse normaalroute lopen.

Mont Blanc COMPACT
Mont Blanc EXCELLENT
Mont Blanc PURE
Mont Blanc PRESTIGE
Mont Blanc EXCLUSIVE